Hoe vergroot je je publiek met 300%

Een evenement organiseren is meestal veel werk. De organisator geeft vaak ook nog eens duizenden euro’s uit aan een ruimte, catering, muziek, techniek, aankleding en sprekers. Je hoopt op ruim voldoende publieke belangstelling. Maar wat als het publiek niet altijd in grote getale komt opdagen? Als bezoekersaantallen fluctueren? Een bekend probleem. dat ook één van onze opdrachtgevers kent. Windesheim in Dialoog maakt maatschappelijke thema’s bespreekbaar door het organiseren van gespreksprogramma’s, veelal met een partner.  Soms zijn er 20 bezoekers, soms 70 en er zijn uitschieters met 120 deelnemers. De vraag was: hoe kunnen we deelname verhogen waar we zien dat de aanmeldingen achterblijven?. Besloten werd tot een nieuwe aanpak.

In samenwerking met iGlow Connect werd een snelle oplossing gevonden. De gehanteerde methode is co-creatie. In overleg met de opdrachtgevers meteen de doelgroep gaan betrekken bij de opzet van het publieksdebat. Allereerst onderzochten wij voor wie het evenement wordt georganiseerd, welke doelgroepen. Dat was al snel duidelijk: docenten, studenten en vakspecialisten in Zwolle. Maar ook geïnteresseerde burgers. De volgende stap: hoe kunnen we met deze doelgroep samenwerken?

Wij vroegen meerdere mensen uit de doelgroepen op persoonlijke titel om tijdens de avond een kort statement te geven met relevantie voor het onderwerp op basis van een meegebrachte foto. Hierna vroegen we al onze gastsprekers om elk één of twee gasten mee te nemen, met drankjes op onze kosten. Binnen een dag was er een lange lijst opgesteld van studenten, docenten en vakspecialisten die ook weer gasten meenamen.

Het resultaat? Meer dan honderd gasten, een stijging van 300%. De inhoud van het programma kreeg door de interactie ook een goede waardering. Co-creatie is geen snelle oplossing. Het is een andere denkwijze en organisatievorm.

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van het interactieve deel van de bijeenkomst. Sfeerimpressie door het iGlow Media Leerwerkbedrijf.

 

PROJECTTEAM